Spataders

Spataders of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van de aders, bijvoorbeeld in de benen. Gezonde aders zorgen voor het transport van het zuurstofarme, afvalstoffenrijke bloed van de weefsels terug naar het hart (fig.1).

In de benen zijn deze aders voorzien van kleppen die verhinderen dat het bloed onder invloed van de zwaartekracht terugvloeit (fig.2). Bij mensen met spataders werkt dit kleppensysteem niet zo goed, waardoor bloed zich ophoopt in de aders. Dit wordt veneuze insufficiƫntie genoemd (fig.3).

Door de verhoogde opstapeling van bloed gaan de aders uitzetten (fig.4). De aders die dicht onder de huid lopen worden kronkelend en zichtbaar. Dit zijn spataders.

Door de verminderde afvoer stapelt zich ook vocht op in de benen en de voeten. Dit is oedeem.

Naast gezwollen benen, geeft dit vaak een lastig en zwaar gevoel.

In erge gevallen kan veneuze insufficiƫntie lijden tot huidafwijkingen en open wonden (ulcera).

Andere complicaties zijn flebitis of aderontsteking, met klontervorming in het oppervlakkige of diep veneuze systeem, bloedingen en eczema.

Daarnaast zijn er nog de spiders of besenreisen. Dit zijn ontsierende kleine rode of blauwe uitgezette adertjes die vlak onder de huid liggen. Dit wordt soms, maar niet altijd, veroorzaakt door een onderliggend probleem met de circulatie.